Lovindi

Webshop » Rood » Frankrijk » La Folie des Frères Rouge Vieilles Vignes

La Folie des Frères Rouge Vieilles Vignes

La Folie des Frères Rouge Vieilles Vignes€ 10,50 inclusief BTW

Beschikbaar

Volumekortingen

Vanaf 6
€ 9,96
Het millésime 2019 is in de gehele Rhône uitstekend geweest, en dat vertaalt zich in de beste rode Folie des Frères ooit! Door een zorgvuldige oogst en een streng temperatuur gecontroleerde vinficatie, zijn ze erin geslaagd een complexe zomerse fruitmand in het glas te toveren. Deze Folie des Frères 2019 steekt sommige cru’s naar de kroon. Dit is geen simpele drinkwijn meer, maar een rijpe culinaire begeleider. 
 
Wijnbouwer 
Deze wijn werd in 2004 voor het eerst gecommercialiseerd met een onverwacht succes. Deze wijn is het resultaat van een uit de hand gelopen oefening op grenache. Op een groot terroir gelegen tussen Cairanne en Vacqueyras, in de wijnvlakte van de
nieuwe appellatie Plan de Dieu, lag begin de jaren 2000 een compleet verloederde wijngaard waar amper iets mee werd
gedaan. Jérémy Onde en Erwin Devriendt hebben in 2003 deze wijngaard in fermage genomen en volledig gebiodynamiseerd. De oude grenache (2ha) werd apart gehouden voor de ontwikkeling van een spin-off-product van Clos des Frères. De rest van de wijngaarden werden aan het gamma van Domaine les Ondines gevoegd voor de productie van de AOP Plan de Dieu. Iedereen verklaarde hen ‘zot’ dat ze van deze verpauperde wijngaarden nog lekkere wijn konden maken. Uiteindelijk werd deze ‘zottigheid’ een unieke fruitige wijn op pure grenache. Vandaag is de oude wijngaard volledig biologisch verbouwd en liggen de wijnranken er prachtig bij. Nieuwe aanplant van grenache heeft de wijngaard van Folie des Frères versterkt. 

Herkomst 
Folie des Frères is een Côtes du Rhône wijn, gebaseerd op een mono-cépage. Grenache is hier aan zet op een terroir die zeer
sterk onderhevig is aan de mistral. Deze mistralwind heeft het grote voordeel dat de wijngaarden van Folie des Frères amper moeten behandeld worden. De wijnranken zijn gemiddeld 50 jaar oud en de dode wijnranken werden over de jaren heen vervangen door de beste grenacheklonen. 

Bodem 
De wijngaard ligt in de gigantische vlakte tussen de heuvels van Cairanne en Rasteau en de Dentelles de Montmirail (met uitzicht op Gigondas en de Vacqueyrasheuvels). Het is een oude alluviale regio van de Rhônerivier. De rijke bodem bevat daardoor veel kiezels, keien, grintpartikels en leemaspecten. De bodem is door zijn grillige structuur zeer goed gedraineerd en is perfect voor de wijnbouw. De wijngaarden zijn gelegen rond het kleine dorpje Travaillan, maar de druiven worden gevinfieerd in Sarrians, de plaats waar ook Clos des Frères wordt gemaakt.  

Vinificatieproces 
De wijngaard wordt volledig biologisch onderhouden en heeft een AB-certificaat. Alle wijnranken werden opgebonden om alles beter te kunnen selecteren en om zo ook beter de wind zijn rol te laten spelen. De pluk van Folie des Frères is volledig machinaal (op een 0,5 ha na). De pluk wordt voorafgegaan door een strenge voorselectie op de rank. De wijn wordt gevinifieerd op thermo-gereguleerde inox-cuves, waarbij de essentie van het grenachefruit wordt gezocht. Geen lage temperaturen, lange maceratie en zeer matige filtratie. De wijn rijpt daarna nog 6 maanden in geëmailleerde betoncuves voor botteling. 

Klimaat 

De grote wijnvlakte waar de wijngaarden van Folie des Frères zijn gesitueerd zijn sterk onderhevig aan heel veel zon en heel veel wind. In de winter kan het daar ijzig koud zijn. Deze combinatie van zon & wind maakt het terroir zeer dor, waardoor de grenache het beste van zichzelf moet geven en daardoor ook veel suikers produceert. Het is zeer belangrijk tijdens de pluk zeer nauwkeurig de rijpingsevolutie te volgen, want hier kan het op enkele uren bijzonder snel gaan. In 2017 konden we terugblikken op een grillig en verwarrend wijnjaar. De vroege lente met zomerse temperaturen werd eind april 2017 bruusk gekelderd tot vriestemperaturen. De floraison was volop aan de gang en de vele bloempjes hebben deze temperatuurval niet overleeft. Daardoor is er een verlies van meer dan 60% op de wijngaarden van Folie des Frères. De prachtige zomer maakte veel goed en het weinige fruit dat we hadden bracht een prachtige kwaliteit met zich mee. Daardoor is de Folie 2017 een wijn geworden van uitzonderlijk fruitige kwaliteit. 

Omschrijving 
De rode Folie millésime 2019 is misschien de beste ooit gemaakt. Het millésime 2019 is in de Rhône uitstekend geweest. Toch moet men vaststellen dat vele wijnbouwers te veel op taninesextractie hebben gevinifieerd, waardoor vele wijnen in de zuidelijke Rhône onverwacht zwaar uitvallen. Welnu, deze Folie bewijst het tegendeel. Door een zorgvuldige oogst en een streng temperatuur gecontroleerde vinficatie, zijn we erin geslaagd een complexe zomerse fruitmand in het glas te toveren. Deze Folie des Frères 2019 steekt sommige cru’s naar de kroon. Dit is geen simpele drinkwijn meer, maar een rijpe culinaire begeleider. 
Het boeket van kersen en aardbeien, aangevuld met een pittige garriguekruidigheid maakt deze wijn rijk en weelderig. Zijn sappige drinkbaarheid maakt van hem tevens een schalkse verleider, die gerust wat fris kan worden geschonken. Door de perfecte balans tussen molligheid, zuren en tannines zal deze wijn behoorlijk kunnen verouderen. Deze wijn symboliseert als geen ander de zomerse weelde van de zuiderse Rhône. Meer nog, hier ligt de naakte eenvoud van de schoonheid van de grenache puur in het glas.

Bedruiving 

100% Grenache 

Bewaarpotentieel 
4 à 5 jaar

Schenken 
Deze stevige ronde zwoele wijn moet het hebben van complexloze gerechten. Het fruitboeket van deze wijn laat toe om hem zelfs iets frisser te schenken, wat hem ideaal maakt voor zomerse salades en smaakvolle grillades.

Foodpairing
la-folie-des-fr-res-rund-lam-game-hert-wild