Webshop » Rood » Frankrijk » La Folie des Frères Rouge Vieilles Vignes

La Folie des Frères Rouge Vieilles Vignes

La Folie des Frères Rouge Vieilles Vignes€ 10,50 inclusief BTW

Beschikbaar

Aantal  
Wijnbouwer
Deze wijn werd in 2004 voor het eerst gecommercialiseerd met een onverwacht succes. Deze wijn is het resultaat van een uit de hand gelopen oefening op grenache. Op een groot terroir gelegen tussen Cairanne en Vacqueyras, in de wijnvlakte van de nieuwe appellatie Plan de Dieu, lag begin de jaren 2000 een compleet verloederde wijngaard, waar amper iets mee gedaan werd. Jérémy Onde en Erwin Devriendt hebben in 2003 deze wijngaard in fermage genomen en volledig gebiodynamiseerd. De oude grenache (2ha) werd apart gehouden voor de ontwikkeling van een spin-off-produkt van Clos des Frères. De rest van de wijngaarden werden aan het gamma van Domaine les Ondines gevoegd voor de productie van de aop Plan de Dieu. Iedereen verklaarde hen ‘zot’ dat ze van deze verpauperde wijngaarden nog lekkere wijn konden maken. Uiteindelijk werd deze ‘zottigheid’ een unieke fruitige wijn op pure grenache. Vandaag is de oude wijngaard volledig biologisch verbouwd en liggen de wijnranken er prachtig bij. Nieuwe aanplant van grenache heeft de wijngaard van Folie des Frères versterkt.
Herkomst
Folie des Frères is een Côtes du Rhône wijn, gebaseerd op een mono-cépage. Grenache is hier aan zet op een terroir dat sterk onderhevig is aan de mistral. Deze mistralwind heeft het grote voordeel dat de wijngaarden van Folie des Frères amper moeten behandeld worden. De wijnranken zijn gemiddeld 50 jaar oud en de dode wijnranken werden over de jaren heen vervangen door de beste grenacheklonen.
Bodem
De wijngaard ligt in de gigantische vlakte tussen de heuvels van Cairanne en Rasteau en de Dentelles de Montmirail (met uitzicht op Gigondas en de Vacqueyrasheuvels). Het is een oude alluviale regio van de Rhônerivier. De rijke bodem bevat daardoor veel kiezels, keien, grintpartikels en leemaspecten. De bodem is door  
zijn grillige structuur zeer goed gedraineerd en is perfect voor de wijnbouw. De wijngaarden zijn gelegen rond het kleine dorpje Travaillan, maar de druiven worden gevinifieerd in Sarrians, de plaats waar ook Clos des Frères wordt gemaakt.
Vinificatieproces
De wijngaard wordt volledig biologisch onderhouden en heeft een AB-certificaat. Alle wijnranken werden opgebonden om alles beter te kunnen selecteren en om zo ook beter de wind zijn rol te laten spelen. De pluk van Folie des Frères is volledig machinaal (op een 0,5ha na dat manueel wordt gedaan en waar de plukmachine moeilijk aankan). De pluk wordt vooraf gegaan door een strenge voorselectie op de rank. De wijn wordt gevinifieerd op thermo-gereguleerde inox-cuves, waarbij de essentie van het grenachefruit wordt gezocht. Geen lage temperaturen, lange maceratie en zeer matige filtratie. De wijn rijpt dan nog 6 maanden in geëmailleerde betoncuves voor botteling.
Klimaat
De grote wijnvlakte waar de wijngaarden van Folie des Frères zijn gesitueerd zijn sterk onderhevig aan heel veel zon en heel veel wind. In de winter kan het daar ijzig koud zijn. Deze combinatie van zon & wind maakt het terroir zeer dor, waardoor de grenache het beste van zichzelf moet geven en daardoor ook veel suikers produceert. Het is zeer belangrijk tijdens de pluk zeer nauwkeurig de rijpingsevolutie te volgen, want hier kan het op enkele uren bijzonder snel gaan.
Omschrijving
Deze Folie des Freres 2016 is een zeer rijp en vol product geworden door het uniek millésime in het zuiden van Frankrijk. Dit heeft geresulteerd in een complexe fruitige structuur van aardbeien en cassis met een boeket van kruidigheid van de garrigues. Dit jaar is de fruitigheid zeer expressief en de vlezigheid van deze wijn maakt van hem een ideale maaltijdbegeleider. De mooie zuren in deze Folie des Freres bieden hem ook een zeker bewaarpotentieel, waarvoor deze wijn eigenlijk niet gemaakt is. Folie 2016 is misschien de stevigste Folie ooit en voor zijn zwoele structuur zullen vele Rhôneliefhebbers overstag gaan. Prijs/kwaliteit is deze 2016 amper te evenaren. Deze wijn iets frisser serveren zal wonderen doen op jonge leeftijd, omdat de stevige structuur en de fruitige explosie op deze manier wat getemperd wordt. Folie des Frères 2016 heeft ook veel kleurextractie, wat niet evident is bij grenache getypeerde wijnen. Door de zonweelde in 2016 heeft deze Folie des Frères een behoorlijke alcoholpercentage, dat volledig versmolten opgaat in een prachtige zuurbalans.
Bedruiving
100% Grenache
Bewaarpotentieel
4 à 5 jaar
Schenken
Deze complexloze wijn moet het hebben van complexloze gerechten. Het fruitboeket van deze wijn laat toe om hem zelfs iets frisser te schenken, wat hem ideaal maakt voor zomerse salades en smaakvolle grillades. Deze plezierwijn heeft een grote drinkbaarheid op jonge leeftijd, wat hem toelaat ook bij voorgerechten met charcuterie te excelleren. De Folie 2016 is door zijn stevige structuur perfect in staat aromatische pastagerechten te trotseren, terwijl wat fris geschonken gebraden gevogelte hem en het gerecht alle eer zou aan doen.
Foodpairing
la-folie-des-fr-res-rund-lam-game-hert-wild
Heeft u een vraag?