Lovindi

Domaine Ninot Rully La Barre - Parel uit de Bourgogne

Het dorp

Rully is een dorp met een lange geschiedenis. Het heeft een kasteel dat al zes eeuwen in handen is van dezelfde familie, een kerk met een elegante klokkentoren, mooie huizen en parken. De abdij van Saint-Bénigne in Dijon, het machtige Maison de Vergy en de hertogen van Bourgogne hebben allemaal hun rol gespeeld in de geschiedenis van deze wijngaarden in de Côte Chalonnaise. Rully kreeg zijn AOC in 1939 en produceert nu rode en witte wijnen met zowel de appellaties "Village" als "Premier Cru" (23).
Subtiele verschillen in de wijnen zijn te wijten aan verschillen in bodem, blootstelling en hoogte, die hier allemaal aanzienlijk verschillen. Op een hoogte van 230-300 meter produceren de heuvelhellingen wijnen die kunnen wedijveren met de beste wijnen van de nabijgelegen Côte de Beaune.
In 2018 AOC Rully:
- Wit: 246 ha (68 ha Premier Cru)
- Rood: 121 ha (28 ha Premier Cru)

Het huis
Bij de Ninots zijn we sinds de 14e eeuw kuipers en wijnbouwers. Mijn grootvader was een van de speerpunten van de appellatie Rully, toen de Côte Chalonnaise nog niet bekend was. Hij stierf toen mijn vader, Pierre-Marie, 14 jaar oud was. Het was nodig om het pand verdeeld over de vijf kinderen te verkopen, mijn vader had de grond van de familie in zijn aderen en deed er alles aan om dit erfgoed in de familie te houden. Hij “spaarde” zijn deel, 5 hectare wijnstokken, en herstartte alles, als een nieuwe tak die groeit. Hij breidde het domein uit door middel van nieuwe aankopen en het huren van wijngaarden.
Vervolgens kwamen Erell & Flavien, die het domein overnamen en tegenwoordig uitstekende Bourgognes produceren.

https://www.lovindi.net/frankrijk/rully-la-barre-domaine-ninot-erell 
Bron: http://www.domaineninot.com/fr/index


Blog

Heeft u een vraag?